P?kni?cia na elewacji - jak naprawi?? -
KwakSierzant - 03-06-2024
Zauwa?y?em ostatnio p?kni?cia na elewacji mojego domu. Nie s? one szczeg?lnie du?e, ale zaczynam si? martwi? o dalsze uszkodzenia. My?l?, ?e powsta?y przez zmiany temperatur. Jak najlepiej to naprawi?? Czy jest tu kto?, kto mia? podobny problem?
RE: P?kni?cia na elewacji - jak naprawi?? -
?wiat?owstr?t - 03-06-2024
Witaj!

S?uchaj, mia?am kiedy? taki sam problem i okaza?o si?, ?e nie by?o to nic strasznego. Najwa?niejsze to zdiagnozowa? przyczyn? p?kni??. Czasem s? to w?a?nie zmiany temperatur lub wilgo? w ?cianach. Je?li p?kni?cia s? p?ytkie, wystarczy je za?ata? specjaln? mas? szpachlow? do elewacji i pomalowa? na kolor elewacji. Ale je?li masz w?tpliwo?ci co do przyczyny czy g??boko?ci p?kni??, warto skonsultowa? si? ze specjalist?!
Marcin_75 - 03-06-2024
UWA?AJ! Nie lekcewa? ?adnych p?kni??! Ja bym na Twoim miejscu od razu wezwa? fachowca! Mo?e to by? oznaka czego? powa?nego jak osiadanie budynku!! Lepiej dmucha? na zimne i mie? pewno?? ?e wszystko jest w porz?dku ni? potem p?aci? wi?cej za remonty!
Krakus - 03-06-2024
Dzie? dobry Wszystkim Pa?stwu. Zgadzam si? z przedm?wcami ? diagnoza przyczyny jest kluczowa przed podj?ciem jakichkolwiek dzia?a? naprawczych. Prosz? sprawdzi? stan fundament?w oraz oceni?, czy budynek nie wykazuje innych objaw?w osiadania lub przemieszcze? konstrukcyjnych. Dodatkowo wa?na jest analiza samego materia?u elewacyjnego - r??ne materia?y wymagaj? innego podej?cia do renowacji i stosowania odpowiednich preparat?w.
Helena1993_ - 03-06-2024
Ojej: ( To brzmi troch? strasznie z tym osiadaniem budynku... Mam nadziej?, ?e u Ciebie b?dzie to tylko drobna sprawa

. Jak ju? ustalisz co spowodowa?o p?kni?cie, warto poszuka? dobrej ekipy remontowej i nie oszcz?dza? na materia?ach

Pami?taj te? o sprawdzeniu gwarancji je?li Tw?j dom jest stosunkowo nowy - mo?e uda Ci si? naprawi? elewacj? bez wi?kszych koszt?w
adam94 - 03-06-2024
Hej ho! No widz? grub? dyskusj? tu macie

A ja bym stawia? dolary przeciw orzechom, ?e Krakus ma racj? ? trzeba najpierw znale?? winowajc? tego ba?aganu. I tutaj nasuwa mi si? genialny plan: zamieszka?em niedawno w nowym mieszkaniu i pewnego dnia zauwa?y?em rysy na ?cianie... okaza?o si?, ?e s?siadka wy?ej lubi?a sobie po?ciel trz??? przez okno! Wiadomo ? py? lata, ?ciana drga i voil?! P?kni?cia gotowe

Ale tak serio ? mo?e masz jakie? drzewo obok domu? Korzenie potrafi? narobi? spustoszenia...
KwakSierzant - 03-06-2024
?wiat?owstr?t ma racj? - diagnoza pierwsza rzecz do wykonania. Spr?buj? sam oceni? czy te p?kni?cia maj? g?ebokie podstawy czy te? nieco bardziej powierzchniowy charakter. Marcin_75 twoje rady brane pod uwag? - lepiej dmucha? na zimne rzeczywi?cie.
?wiat?owstr?t - 03-06-2024
Dok?adnie tak

Lepiej dmucha? na zimne ale te? bez paniki

Je?li samemu ci??ko stwierdzi? co mog?o by? przyczyn? tych p?kni?ci warto poprosi? fachowego inspektora budowlanego o opini?

Tylko dobrze wybraj osob? bo od tego du?o zale?y

Tak czy inaczej trzymam kciuki aby wszystko ?atwo da?o si? naprawi?!
Marcin_75 - 03-06-2024
NA PEWNO nie pr?buj tego robi? sam!! Bez obrazy kolego ale lepiej wezwij profesjonala ni? b?dziesz musia? potem wyk?ada?? dwa razy wi?cej pieniedzy za naprawienie amatorskich bled?w!!
Krakus - 03-06-2024
Bardzo trafna uwaga Marcin_75 ? pr?ba samodzielnej interwencji bez odpowiedniej wiedzy mo?e jedynie pogorszy? sytuacj?. Zatrudnienie inspektora budowlanego lub firmy specjalizuj?cej si? w diagnostyce elewacji b?dzie rozs?dne zar?wno ze wzgl?d?w technicznych jak i finansowych.