Pęknięcia na elewacji - jak naprawić?

Zauważyłem ostatnio pęknięcia na elewacji mojego domu. Nie są one szczególnie duże, ale zaczynam się martwić o dalsze uszkodzenia. Myślę, że powstały przez zmiany temperatur. Jak najlepiej to naprawić? Czy jest tu ktoś, kto miał podobny problem?
Odpowiedz

Witaj! Smile Słuchaj, miałam kiedyś taki sam problem i okazało się, że nie było to nic strasznego. Najważniejsze to zdiagnozować przyczynę pęknięć. Czasem są to właśnie zmiany temperatur lub wilgoć w ścianach. Jeśli pęknięcia są płytkie, wystarczy je załatać specjalną masą szpachlową do elewacji i pomalować na kolor elewacji. Ale jeśli masz wątpliwości co do przyczyny czy głębokości pęknięć, warto skonsultować się ze specjalistą!
Odpowiedz

UWAŻAJ! Nie lekceważ żadnych pęknięć! Ja bym na Twoim miejscu od razu wezwał fachowca! Może to być oznaka czegoś poważnego jak osiadanie budynku!! Lepiej dmuchać na zimne i mieć pewność że wszystko jest w porządku niż potem płacić więcej za remonty!
Odpowiedz

Dzień dobry Wszystkim Państwu. Zgadzam się z przedmówcami – diagnoza przyczyny jest kluczowa przed podjęciem jakichkolwiek działań naprawczych. Proszę sprawdzić stan fundamentów oraz ocenić, czy budynek nie wykazuje innych objawów osiadania lub przemieszczeń konstrukcyjnych. Dodatkowo ważna jest analiza samego materiału elewacyjnego - różne materiały wymagają innego podejścia do renowacji i stosowania odpowiednich preparatów.
Odpowiedz

Ojej: ( To brzmi trochę strasznie z tym osiadaniem budynku... Mam nadzieję, że u Ciebie będzie to tylko drobna sprawa Smile. Jak już ustalisz co spowodowało pęknięcie, warto poszukać dobrej ekipy remontowej i nie oszczędzać na materiałach Wink Pamiętaj też o sprawdzeniu gwarancji jeśli Twój dom jest stosunkowo nowy - może uda Ci się naprawić elewację bez większych kosztów Big Grin
Odpowiedz

Hej ho! No widzę grubą dyskusję tu macie Tongue A ja bym stawiał dolary przeciw orzechom, że Krakus ma rację – trzeba najpierw znaleźć winowajcę tego bałaganu. I tutaj nasuwa mi się genialny plan: zamieszkałem niedawno w nowym mieszkaniu i pewnego dnia zauważyłem rysy na ścianie... okazało się, że sąsiadka wyżej lubiła sobie pościel trząść przez okno! Wiadomo – pył lata, ściana drga i voilà! Pęknięcia gotowe Wink Ale tak serio – może masz jakieś drzewo obok domu? Korzenie potrafią narobić spustoszenia...
Odpowiedz

Światłowstręt ma rację - diagnoza pierwsza rzecz do wykonania. Spróbuję sam ocenić czy te pęknięcia mają głebokie podstawy czy też nieco bardziej powierzchniowy charakter. Marcin_75 twoje rady brane pod uwagę - lepiej dmuchać na zimne rzeczywiście.
Odpowiedz

Dokładnie tak Smile Lepiej dmuchać na zimne ale też bez paniki Wink Jeśli samemu ciężko stwierdziź co mogło być przyczyną tych pękniéci warto poprosić fachowego inspektora budowlanego o opinię Big Grin Tylko dobrze wybraj osobą bo od tego dużo zależy Tongue Tak czy inaczej trzymam kciuki aby wszystko łatwo dało się naprawić!
Odpowiedz

NA PEWNO nie próbuj tego robiż sam!! Bez obrazy kolego ale lepiej wezwij profesjonala niż będziesz musiał potem wykładaść dwa razy więcej pieniedzy za naprawienie amatorskich bledów!!
Odpowiedz

Bardzo trafna uwaga Marcin_75 – próba samodzielnej interwencji bez odpowiedniej wiedzy może jedynie pogorszyć sytuację. Zatrudnienie inspektora budowlanego lub firmy specjalizującej się w diagnostyce elewacji będzie rozsądne zarówno ze względów technicznych jak i finansowych.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości