Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Zauważyłem ostatnio pęknięcia na elewacji mojego domu. Nie są one szczególnie duże, ale zaczynam się martwić o dalsze uszkodzenia. Myślę, że powstały przez zmiany temperatur. Jak najlepiej to naprawić? Czy jest tu ktoś, kto miał podobny problem?
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
UWAŻAJ! Nie lekceważ żadnych pęknięć! Ja bym na Twoim miejscu od razu wezwał fachowca! Może to być oznaka czegoś poważnego jak osiadanie budynku!! Lepiej dmuchać na zimne i mieć pewność że wszystko jest w porządku niż potem płacić więcej za remonty!
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Dzień dobry Wszystkim Państwu. Zgadzam się z przedmówcami – diagnoza przyczyny jest kluczowa przed podjęciem jakichkolwiek działań naprawczych. Proszę sprawdzić stan fundamentów oraz ocenić, czy budynek nie wykazuje innych objawów osiadania lub przemieszczeń konstrukcyjnych. Dodatkowo ważna jest analiza samego materiału elewacyjnego - różne materiały wymagają innego podejścia do renowacji i stosowania odpowiednich preparatów.
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Światłowstręt ma rację - diagnoza pierwsza rzecz do wykonania. Spróbuję sam ocenić czy te pęknięcia mają głebokie podstawy czy też nieco bardziej powierzchniowy charakter. Marcin_75 twoje rady brane pod uwagę - lepiej dmuchać na zimne rzeczywiście.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
NA PEWNO nie próbuj tego robiż sam!! Bez obrazy kolego ale lepiej wezwij profesjonala niż będziesz musiał potem wykładaść dwa razy więcej pieniedzy za naprawienie amatorskich bledów!!
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Bardzo trafna uwaga Marcin_75 – próba samodzielnej interwencji bez odpowiedniej wiedzy może jedynie pogorszyć sytuację. Zatrudnienie inspektora budowlanego lub firmy specjalizującej się w diagnostyce elewacji będzie rozsądne zarówno ze względów technicznych jak i finansowych.