Forum Budownictwo
Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - Wersja do druku

+- Forum Budownictwo (https://www.forumbudownictwo.com.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-21.html)
+--- Dział: Inteligentny dom (https://www.forumbudownictwo.com.pl/forum-30.html)
+--- Wątek: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? (/thread-716.html)

Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - TomaszMajewski - 09-19-2024

Ostatnio sporo czytam na temat inteligentnych dom?w i coraz bardziej przekonuj? si? do tego, ?e to przysz?o?? wsp??czesnego budownictwa. Wiele artyku??w m?wi o tym, jak smart home mo?e u?atwi? ?ycie, poprawi? bezpiecze?stwo i nawet zmniejszy? rachunki za energi? dzi?ki efektywniejszemu zarz?dzaniu zasobami. Zastanawiam si? jednak, kt?re rozwi?zania s? naprawd? warte uwagi i jak najlepiej je ze sob? zintegrowa?? Chodzi mi g??wnie o systemy ogrzewania, o?wietlenia, zabezpiecze? oraz multimedia. Czy kto? z Was ma ju? do?wiadczenie w tej materii i m?g?by poleci? sprawdzone opcje?

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - Krakus - 09-19-2024

Tomasz, to bardzo ciekawy temat! Ja osobi?cie u?ywam systemu inteligentnego o?wietlenia w moim mieszkaniu. Wybra?em ?ar?wki LED kompatybilne z aplikacj? na telefon, co pozwala mi kontrolowa? ?wiat?o z ka?dego miejsca - mog? je wy??czy? czy zmieni? jego intensywno?? bez wstawania z kanapy. To bardzo wygodne i dodatkowo pomaga oszcz?dza? energi?. Polecam rozejrze? si? za markami, kt?re oferuj? otwart? platform? integracyjn? ? to znaczy tak?, kt?ra pozwoli Ci p??niej doda? inne elementy smart home od r??nych producent?w.

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - Marcin_75 - 09-19-2024

INTELIGENTNY DOM TO PRZYSZ?O??! U mnie wszystko jest po??czone w jeden ekosystem! MAM smart gniazdka, czujniki ruchu ORAZ system alarmowy sterowany przez aplikacj?!!! Najlepsze jest TO, ?e gdy wyje?d?am NA d?u?ej mog? nadal kontrolowa? CO si? dzieje w domu! Ale PAMI?TAJCIE ? kluczowe jest to by wybiera? ROZWI?ZANIA KOMPATYBILNE ze sob?!!! Nie chcecie sko?czy? z dziesi?tk? aplikacji na telefonie do zarz?dzania ka?dym urz?dzeniem osobno!

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - TomaszMajewski - 09-19-2024

Krakus napisał(a):To bardzo ciekawy temat!
Dzi?ki za podzielenie si? swoimi do?wiadczeniami. Zgadzam si? ca?kowicie co do konieczno?ci wyboru otwartej platformy integracyjnej - obecnie rynek oferuje wiele system?w "zamkni?tych", kt?re wymuszaj? lojalno?? do jednego producenta lub ograniczaj? mo?liwo?ci rozbudowy ekosystemu smart home.

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - Krakus - 09-19-2024

Masz racj? Tomasz, planowanie to klucz do sukcesu przy tworzeniu dobrze dzia?aj?cego inteligentnego domu. Wa?ne te? by nie porywa? si? od razu na wszystkie dost?pne gad?ety ? lepiej stopniowo inwestowa? w te rozwi?zania, kt?re b?d? faktycznie u?yteczne dla nas samych oraz naszej rodziny.

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - Marcin_75 - 09-19-2024

Krakus ma racj? co DO planowania!!! Sam startowa?em od kilku podstawowych ELEMENT?W I powoli DOBUDOWYWALEM kolejne FUNKCJE! Co DO termostat?w ? MAM jeden sprz??ony Z klimatyzacj? I grzejnikami I to JEST GENIALNE ROZWI?ZANIE!! SYSTEM samoczynnie obni?a temperatur? GDY wszyscy opuszczamy DOM I podwy?sza j? przed NASZYM powrotem!!

RE: Integracja smart home - jakie rozwi?zania polecacie? - TomaszMajewski - 09-19-2024

Termostaty s? ?wietnym przyk?adem efektywnego zarz?dzania energi? - automatyczna regulacja temperatury nie tylko przyczynia si? do oszcz?dno?ci finansowych ale r?wnie? ma korzystny wp?yw na ?rodowisko naturalne poprzez redukcj? emisji CO2 wynikaj?cej ze zmniejszonego zu?ycia paliw kopalnych.