Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Ostatnio sporo czytam na temat inteligentnych domów i coraz bardziej przekonuję się do tego, że to przyszłość współczesnego budownictwa. Wiele artykułów mówi o tym, jak smart home może ułatwić życie, poprawić bezpieczeństwo i nawet zmniejszyć rachunki za energię dzięki efektywniejszemu zarządzaniu zasobami. Zastanawiam się jednak, które rozwiązania są naprawdę warte uwagi i jak najlepiej je ze sobą zintegrować? Chodzi mi głównie o systemy ogrzewania, oświetlenia, zabezpieczeń oraz multimedia. Czy ktoś z Was ma już doświadczenie w tej materii i mógłby polecić sprawdzone opcje?
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Tomasz, to bardzo ciekawy temat! Ja osobiście używam systemu inteligentnego oświetlenia w moim mieszkaniu. Wybrałem żarówki LED kompatybilne z aplikacją na telefon, co pozwala mi kontrolować światło z każdego miejsca - mogę je wyłączyć czy zmienić jego intensywność bez wstawania z kanapy. To bardzo wygodne i dodatkowo pomaga oszczędzać energię. Polecam rozejrzeć się za markami, które oferują otwartą platformę integracyjną – to znaczy taką, która pozwoli Ci później dodać inne elementy smart home od różnych producentów.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
INTELIGENTNY DOM TO PRZYSZŁOŚĆ! U mnie wszystko jest połączone w jeden ekosystem! MAM smart gniazdka, czujniki ruchu ORAZ system alarmowy sterowany przez aplikację!!! Najlepsze jest TO, że gdy wyjeżdżam NA dłużej mogę nadal kontrolować CO się dzieje w domu! Ale PAMIĘTAJCIE – kluczowe jest to by wybierać ROZWIĄZANIA KOMPATYBILNE ze sobą!!! Nie chcecie skończyć z dziesiątką aplikacji na telefonie do zarządzania każdym urządzeniem osobno!
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Masz rację Tomasz, planowanie to klucz do sukcesu przy tworzeniu dobrze działającego inteligentnego domu. Ważne też by nie porywać się od razu na wszystkie dostępne gadżety – lepiej stopniowo inwestować w te rozwiązania, które będą faktycznie użyteczne dla nas samych oraz naszej rodziny.
Liczba postów: 480
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Krakus ma rację co DO planowania!!! Sam startowałem od kilku podstawowych ELEMENTÓW I powoli DOBUDOWYWALEM kolejne FUNKCJE! Co DO termostatów – MAM jeden sprzężony Z klimatyzacją I grzejnikami I to JEST GENIALNE ROZWIĄZANIE!! SYSTEM samoczynnie obniża temperaturę GDY wszyscy opuszczamy DOM I podwyższa ją przed NASZYM powrotem!!
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Termostaty są świetnym przykładem efektywnego zarządzania energią - automatyczna regulacja temperatury nie tylko przyczynia się do oszczędności finansowych ale również ma korzystny wpływ na środowisko naturalne poprzez redukcję emisji CO2 wynikającej ze zmniejszonego zużycia paliw kopalnych.