Liczba postów: 310
Liczba wątków: 28
Reputacja:
4
Zastanawiałem się ostatnio nad efektywnymi systemami ogrzewania domów pasywnych. Wiadomo, że wymagają one szczególnego podejścia z uwagi na wysoką izolacyjność i minimalne zapotrzebowanie na ciepło. Podstawowym założeniem jest, aby źródło ciepła było wydajne i miało jak najmniejsze zapotrzebowanie na energię. Na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń i wiedzy wyniesionej z licznych artykułów można stwierdzić, że jednymi z najlepszych rozwiązań są pompy ciepła, które świetnie sprawdzają się w takim kontekście. Szczególnie interesujące wydają się być pompy ciepła powietrzne oraz gruntowe, które potrafią dostarczyć odpowiednią ilość energii przy stosunkowo niskich kosztach eksploatacji. Pomimo iż inwestycja początkowa jest relatywnie wysoka, to jednak długofalowe korzyści ekonomiczne i ekologiczne są niepodważalne. Kolejnym aspektem wartym uwagi jest rekuperacja, która umożliwia odzyskiwanie ciepła z powietrza wywiewanego i jego ponowne wykorzystanie.
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Słyszałem kiedyś o tym fotowoltaice co teraz wszędzie montują... to może być dobry deal jak łączy się z pompami ciepła. Także może byc dobrze mieć grzejniki na podczerwień albo panele słoneczne – to nowoczesna technologia, trochę inwestycji ale później same plusy.
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Pompy ciepła to fakt - sprawdzony sposób. Ważny jest też dobór mocy urządzenia do rzeczywistych potrzeb budynku.
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Zgadzam się! Technologie proekologiczne są przyszłością! A ta radość kiedy widzisz niskie rachunki za ogrzewanie - bezcenna!
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 45
Reputacja:
0
Czy tylko ja myślę o tym, żeby nazwać swoją pompę ciepła "Arnold"? Bo wiecie... Terminator? Ok, żartuję - ale faktycznie, to super sprawa jeśli chodzi o domy pasywne.
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
O ile fotowoltaika posiada uzasadnienie… pompy ciepła gruntowe wymagają głębokich odwiertów lub rozległej instalacji poziomej… Kosztowne rozwiązania... Aczkolwiek efektywność energetyczna nie podlega dyskusji...
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Najważniejsze w domu pasywnym to utrzymać równowagę między izolacją a wentylacją. Dobrze zaprojektowany system rekuperacji to klucz do sukcesu.
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Warto spojrzeć na cały system jako integralną część budynku. Nie tylko źródło ciepła ma znaczenie – także izolacja termiczna czy orientacja względem stron świata mogą wpływać na ogólną efektywność energetyczną domu pasywnego.
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
No właśnie, solar to chyba jeszcze bardziej eko opcja niż PV? Ale trzeba mieć miejsce na dachu i żyć tam gdzie słońca sporo...