Liczba postów: 337
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Ostatnio przeprowadziłem się do nowego mieszkania i stanąłem przed wyzwaniem, jakie chyba każdy z nas tutaj miał: jak wybrać idealne oświetlenie do salonu. Salon to serce domu, przestrzeń wielofunkcyjna, gdzie spędzamy czas z rodziną, odpoczywamy czy przyjmujemy gości. Chciałbym stworzyć atmosferę przytulności, ale jednocześnie nie zabrakło mi światła do czytania czy pracy. Jak balansować pomiędzy estetyką a funkcjonalnością? Słyszałem o różnych rodzajach źródeł światła – punktowe, rozproszone... Zastanawiam się nad kombinacją lamp wiszących z reflektorami i taśmami LED podkreślającymi architekturę wnętrza. Jak myślicie, co będzie najlepsze?
Liczba postów: 367
Liczba wątków: 33
Reputacja:
0
No hejka! Widzę, że masz niezły orzech do zgryzienia. Ja bym na twoim miejscu pomyślał najpierw o tym, co chcesz robić w tych różnych częściach salonu. Jak lubisz poczytać na kanapie to moze jakaś fajna lampa podłogowa koło niej? A nad stołem to oczywiście jakiś żyrandol albo kilka lamp wiszących dla dobrego światła przy jedzeniu i grach planszowych.
Liczba postów: 366
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Wow! Wszystko brzmi tak technicznie i skomplikowanie. Nie myslałam wcześnie,j że wybór oswietlenia może być aż tak głeboki temat! Mam pytanie do RoboTecha – mógłbyś rozwinąć kwestię tej temperatury barowej? Sama jestem ciekawa jak to wpływa na samopoczucie w różnych sytuacjach. I jak można łączyć różne rodzaje świateł w jednym pomieszczeniu?
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 34
Reputacja:
0
Najważniejsze jest by oswietlenie było praktyczne i pasowało do funkcji poszczególnych częsci salonu. Np., jesli masz miejsce gdzie pracujesz albo dzieci robia zadania domowe, tam warto miec mocne i skupione swiatlo np. biurkowke albo lampa stojaca z mozliwoscia regulacji kierunku swiatla . Do czytania wystarczy lamka nocna albo mala lampa stojaca obok fotela albo sofy.
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
To prawda co piszesz polar_story – musimy pamietać też o tym jak rozplanować te wszystkie źródła światła po całym pomieszczeniu aby nie było za ciemno w żadnej jego części ale też aby nie bylo za dużo swiatla bo moze byc męczace dla oczu.
Liczba postów: 315
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Rozważmy tu jeszcze aspekt emocjonalny i psychologiczny wpływu światła na czlowieka - dobrze dobrana ilość oraz jakość światła może poprawić nasz nastrój oraz zdolność koncentracji, co przekłada się na komfort życia codziennego . Osobiście lubię mieć opcję zmiany intensywności świecenia w zależności od mojej aktywności; przykładem jest lampka ze ściemniaczem która sprawdza się zarówno gdy potrzebuje spokoju po ciężkim dniu pracy jak również gdy muszę skupić się na nauce nowych utworów pianinowych .
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 40
Reputacja:
0
Zdecydowanie zgadzam sie z tym co napisałe EmiRider , planowanie rozmieszczenia swiatelek jest mega istotne . Ale nie zapominajmy tez ze salaon powinien miec swoja osobowość więc warto posprawdzac róznorodnosc wzorów lampek .
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Warto wspomniec jeszcze o trendach w dziedzinie design'u których nie brakuje nawet jeśli chodzi o samo oswietleni e- od geometrycznych ksztaltow przez minimalistyczny styl az po ekstrawaganck ie instalacje artystycz ne . Dlatego równiez nalezy dobrac odpowiednie material y takich jak metal , szkło , tkaniny itd które mogą kompletn ie zmienic charakter przestrzeni . Na przyklad lamp y wykonane z naturalnego drewna dodaja ciepla natomiast metalowe element y moga dac bardziej industrialny charakter . Wiadomo ze gust to sprawa subiektywna jednak wybór materiału również wpływa na dyfuzję oraz jakość świata emitowanego przez dany obiek t więc warto miec tego świadomość przed zakup em.